Problemen met WordPress onderzoeken

Gewijzigd op Do, Jul 20, 2023 om 10:05 PM

Ervaar je problemen met WordPress? De servers van PUIK zijn uitgerust met een aantal hulpmiddelen die je helpen met het onderzoeken van de oorzaak van je problemen. Onderstaand een paar hulpmiddelen.

• PHP Logs
    In de map waarin je code staat die een foutmelding genereert, staat een error_log.
    • Ervaar je code-gerelateerde problemen met de frontend van je website, dan vind je foutmeldingen vaak terug in het bestand error_log in de public_html.
    • Ervaar je problemen in de admin-omgeving van WordPress, kijk dan in het bestand error_log in de map public_html/wp-admin

• WordPress logs
    Vaak is het heel behulpzaam om de debug mode van WordPress aan te zitten. Foutmeldingen en waarschuwing die normaliter onderdrukt worden, worden dan zichtbaar.

Je kunt de debug mode aanzetten door de volgende drie regels toe te voegen aan het bestand wp-config.php:

define( 'WP_DEBUG', true );
    define( 'WP_DEBUG_LOG', true );
    define( 'WP_DEBUG_DISPLAY', false );

Als je deze regels geplaatst hebt, dan verschijnen WordPress-meldingen in het bestand debug.log in de map wp-content. Door de constante WP_DEBUG_DISPLAY hierboven op 'false' te zetten, zien gewone bezoekers de meldingen niet.

Ben je klaar met je onderzoek, vergeet WP_DEBUG dan niet weer op 'false' te zetten. Het aanzetten van WP_DEBUG is namelijk niet goed voor de performance van je website.

• Gebruiksstatistieken
    In sommige gevallen ontstaan problemen als je website teveel geheugen (RAM) of teveel processorkracht (CPU) gebruikt of de opslag te zwaar belast. Of dit het geval is, kan je zien in cPanel. Onder het kopje 'Metrics' staat een optie 'Resource Usage'. Je kunt dan heel gedetailleerd zien hoe de belasting is en op welke tijdstippen hoge belasting optreedt. Dit biedt je vaak aanknopingspunten voor verder onderzoek.

• PHP X-Ray
    Meer specifiek voor het onderzoeken van performance problemen is ons hostingplatform uitgerust met PHP X-Ray. PHP X-Ray kan realtime analyseren wat er gebeurd als specifieke pagina's worden opgevraagd. Dat geeft je vaak waardevolle informatie over plugins of databasequeries die vertraging geven, zodat je gericht bezig kunt met een oplossing. Je vindt PHP X-Ray in het cPanel.